Tuesday, December 7, 2010

Sup sawi masin dan taufu

Hmmm… sedap! Baik untuk yang mengamalkan diet! tidak mengunakan minyak... rebus jeerrr !


Ni lah rupenyee sup sawi masin campo tahu dan cendawan.


Senang jerr nak memasaknyee, sediakan bahan-bahan ni.

1 ekor ayam di ambil bahgian tulangnya. Seperti, kaki, leher, tulang belakang dan kepak.
½ peket sawi jeruk dicuci bersih
2 keping tahu dibelah enam
5 biji cendawan kering di rendam supaya lembut
2 inci halia di buang kulit dan diketuk saja
5 ulas bawang putih diketuk dan buang kulit
½ sudu tea serbuk lada sulah
¼ sudu tea serbuk lada hitam
1 lite air dan garam secukupnya.
1 tangkai saun bawang dihiris

Masukkan semua bahan-bahan dalam periuk, rebus dengan api yang sederhana hingga ayam lembut, kecuali tahu dan daun bawang.

kemudian sekali baru masukkan tahu didihkan selama 1minet, taburkan daun bawang bila menghidang.

Sup ini sedap dimakan sewaktu masih panas, jika suka titiskan sedikit minyak sesame oil.
Bagi mereka yang tidak suka sawi jeruk boleh juga diganti dng tomato.


cuba!!! jangan tak cuba!

No comments:

Post a Comment